Kush është shqiptari i vetëm që me emblemën e BESËS kandidon për Ohrin

Kush është shqiptari i vetëm që me emblemën e BESËS kandidon për Ohrin

Kush është shqiptari i vetëm që me emblemën e BESËS kandidon për Ohrin
Kush është shqiptari i vetëm që me emblemën e BESËS kandidon për Ohrin
Kandidati për kryetar të komunës së Ohrit nga lëvizja Besa Xhemal Mena, lindi në vitin 1994 në Ohër, ku gjithashtu përfundon arsimin fillor. Arsimin e mesëm dhe fakultetitn në Strugë. Fushat sportive në Voska dhe Daljan janë vendet e tij të preferuara ku shpesh kalon kohën e tij të lirë, si dhe vijën bregut të liqenit në këtë pjesë të qytetit. Është pjesë e këshillit të komunës së Ohrit dhe motivimi i tij për kandidim në zgjedhjet e ardhshme lokale është dashuria për qytetin e lindjes. Prioriteti më i madh është parandalimi i largimit të mëtejshëm të banorëve të Ohrit. Ai më detajisht zbërthen synimet dhe programin e tij në një intervistë për INA.

Cili është motivi juaj për të kandiduar për kryetar të komunës së Ohrit?

Xhemal Mena: Motivimi im më i madh ishte dashuria që kam për qytetin tim, por realiteti më i rëndësishëm dhe i ashpër është se shumë nga të rinjtë po emigrojnë dhe kërkojnë lumturinë e tyre në vendet perëndimore dhe një jetë të gurbetçarit.

Cili është vizioni juaj për Ohrin?

Xhemal Mena: Ohri është një qytet i bukur natyror, ne jemi me fat që ne jemi të pasur në shumë thesare natyrore që duhet të theksojmë. Vëmendje e madhe nga kryetarët e komunave të mëparshme i dedikohet vetëm qendrës dhe kalasë. Qëllimi im në fillim është përmbushja e disa premtimeve të mëparshme, për ti rregulluar problemet më të rëndësishme dhe më pas të fillojnë projektet.

Si njeriu i parë i qytetit cili do të jetë prioritet juaj?

Xhemal Mena: Prioriteti im është gjithmonë rinia. Kjo përfshin punësimin e tyre dhe më e rëndësishmja u jep atyre mundësinë dhe shumë arsye për të qëndruar dhe për të shpëtuar në vendlindjen e tyre në vend që të shohin dhe të shpresojnë për perëndimin. Kjo përfshin arsimimin e tyre brenda dhe jashtë shkollës me aktivitete të ndryshme. Sigurisht, një prioritet i lartë është edhe krijimi i një plani urbanistik të qëndrueshëm me një imazh karakteristik. Gjithashtu, do t’i kushtoj shumë vëmendje pjesëve të Ohrit që nuk janë përmendur më parë nga kandidatë të tjerë, si Voska, Daljan dhe të tjerë të cilët sipas mendimit tim kanë potencial të madh.

Çfarë vetëqeverisjeje lokale mund të presin qytetarët nëse fitoni në zgjedhjet e ardhshme?

Xhemal Mena: Fillimisht dua të punoj në mënyrë transparente, të hapur dhe të qasshme për të gjithë qytetarët. Të gjitha ndërmarrjet publike të punojnë me rend dhe mirëkuptim reciprok. Qytetarët duhet të presin trajtimit të barabartë dhe pa diskriminime etnike, fetare, gjuhësore, ngjyrës dhe të tjera. Do të prezantoj një qeveri lokale të hapur dhe shërbyse, një komunë të kapshme për çdo qytetar që të mund të marrë shërbime cilsore dhe me kohë. Do të prezantoj një sistem elektronik të shërbimeve dhe zyrave mobile që do të ofrojnë shërbime në bashkësit urbane, të cilat do të rikthenin fuqinë e bashkësive lokale dhe urbane. Gjithashtu parashihet një fond për qëllime humanitare, i cili do të plotësohet nga çdo punonjës i vetëqeverisjes lokale.

Sipas jush, a është Ohri në rrugën e duhur për zhvillimin e turizmit dhe tërheqjen e më shumë vizitorëve në qytet?

Xhemal Mena: Bukuria dhe rëndësia historike e Ohrit gjithmonë do të tërheqin turistë, dhe deri më tani mendoj se kemi krijuar një themel të mirë, por gjithashtu mendoj se mbështetemi shumë në turizëm. Qyteti në një farë mënyre u bë një resort, është i mbushur me njerëz në sezonin dhe bosh në pjesën tjetër të kohës. Qytetarët e Ohrit ndonjëherë as nuk kanë mundësi të gëzojnë qytetin e tyre për shkak të ekskluzivitetit të disa lokaleve të disponueshme vetëm për turistët e huaj që janë të gatshëm të paguajnë një shumë më të lartë parash. Gjithashtu, privatizimi bregut të liqenit është një problem i madh, numri i plazheve publike zvogëlohet, ligji është shkelur dhe plazhet e qytetit publik injorohen derisa të marrin ryshfet dhe privatizohen përmes korrupsionit. Unë gjithashtu mendoj se është zhvilluar vetëm turizmi veror mirëpo ne kemi potencial edhe për zhvillimin e turizmit dimëror. Një vit kishim një patinazh akulli që tërhoqi mjaft vëmendje dhe tërhoqi shumë qytetarë jo vetëm nga Ohri por edhe nga zona përreth dhe ishte mjaft fitimprurëse.

Cilat projekte planifikoni të zbatoni në lidhje me arsimin, sportin dhe kulturën?

Xhemal Mena: Projektet për të cilat planifikoj janë mjaft të lidhura me arsimin, sportin dhe kulturën. Plani për zgjerimin e Akademisë së Sporteve në disa gjuhë lokale, si dhe hapja e kopshteve të reja për nevojat e prindërve. Shumë nga shkollat fillore dhe të mesme në qytet nuk kanë fusha të përshtatshme të hapura sportive dhe të mbyllura. Noti është një mark e qytetit, por është ende i kufizuar nga stinët, sepse ndërtimin e pishinë olimpike është një projekt i mundshëm që ndoshta do të realizohet, natyrisht renovimin e disa objekteve ekzistuese sportive që janë në gjendje të keqe. Sa i përket kulturës, Qendra Kulturore në Ohër ka qenë praktikisht e vdekur prej vitesh. Ju do të investoni në një sallë të re të kinemasë me teknologjinë më të fundit, diçka që është me interes për shumë të rinj. (INA)Behu pjese e LAJME.mk , kliko LIKE fanpage ne facebook me posht!
Nga LAJME.mk April 17, 2019 6:02 pm ne Lajme. ne link https://lajme.mk/?p=141890
Nese ky postim qe eshte bere ne faqen Lajme.mk prek privatesin e dikujt ose eshte lajm abuzues ju lutem na shkruani ne email [email protected] lajme.mk ose ne fanpage facebook ose ContactUs, dergo linkun e mesiper qe te fshihet. Nuk mbajme pergjithesi per ndonje lajm qe eshte postuar qe eshte publik ne gjithe mediat. Ju faleminderit