5 vite në Shqipëri me detyrim,Kushi për projektligjin e mjekëve të rinj:Jo antikushtetues

Ministrja e Arsimit, Evis Kushi është duke folur për e projektligjin për mjekët e rinj të cilëve do t’u mbahet diploma derisa të plotësojnë detyrimin për të punuar në Shqipëri 5 vite. Kushi thotë se projektligjin nuk është antikushtetues siç thuhet, pavarësish se detyron të rijtë që jashtë dëshirës së tryre të punojnë në vendin […]

Korrik 20, 2023 - 20:50
 0  9
5 vite në Shqipëri me detyrim,Kushi për projektligjin e mjekëve të rinj:Jo antikushtetues

Ministrja e Arsimit, Evis Kushi është duke folur për e projektligjin për mjekët e rinj të cilëve do t’u mbahet diploma derisa të plotësojnë detyrimin për të punuar në Shqipëri 5 vite.

Kushi thotë se projektligjin nuk është antikushtetues siç thuhet, pavarësish se detyron të rijtë që jashtë dëshirës së tryre të punojnë në vendin tonë për 5 vite.

“Dua ta theksoj, ligji nuk 2ëhsatë antikushtetues. Nuk detyron askënd, u jep mundësi që studentët të zgjedhin. Marrëveshjen e shkruajnë ata që e ndjejnë, që pas diplomimit të punojnë në Shqipëri. Thelbi është të mbështesim më shumë ata që qëndrojnë në Shqipëri. Ligji jo vetëm që s’është antikushtetues, ligji është mekanizëm që ne të përmendim detyrimin kushtetues për të plotësuar nevojat për mjekë dhe specialistë. Të plotësojmë nevojat për burime njerëzore.

Shërbimi që marrin sot qytetarët është shumë herë më i mirë nga ai çfarë bëhej para shumë vitesh, por gjithashtu e vërtetë që kemi ende punë për të bërë. Fenomeni i largimit të mjekëve është realitet jo vetëm për Shqipërinë por edhe për rajonin e vendet e BE. Janë 1200 mjekë që janë diplomuar në Shqipëri por që punojnë në institucione shëndetësore të BE apo të OECD. Pra është 20%. Për çdo 10 studentë që diplomohen, 2 prej tyre largohen.”-thotë Kushi.