95% e zjarreve ndodhin përshkak pakujdesisë njerëzore

Zjarret janë arsyeja pse çdo vit bota humb pyje, jetë njerëzish dhe përballet me dëme materiale. Temperaturat e larta çdo verë paralajmërojnë “tërbimet” e zjarreve dhe shtrojnë pikëpyetjen e gatishmërisë së institucioneve për përballimin e tyre. Padyshim që zjarret janë problem edhe për vendet e zhvilluara, por janë një sfidë e veçantë për vendet në zhvillim si Maqedonia e Veriut.

Konkluzioni i përgjithshëm i autoriteteve është se jemi më të përgatitur se vitin e kaluar për t’u përballur me zjarret, por se duhet të punojmë ende për të metat.

Dragi Tarçullovski, këshilltar shtetëror në Qendrën e Menaxhimit të Krizave (QMK), sqaroi për MIA-n se sivjet, për dallim nga viti i kaluar, kemi në dispozicion dy avionë të specializuar në Drejtorinë e Mbrojtjes dhe Menaxhimit të Zjarrit. Po ashtu, janë të specializuar edhe helikopterët e Ushtrisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilët janë të specializuar për shuarjen e zjarreve, dhe siç thotë Tarçullovski, për herë të parë këtë vit, për dallim nga vitet e kaluara, kemi edhe një helikopter të Ministrisë së Punëve të Brendshme për të shuar zjarre në hapësirë ​​të hapur.

Megjithatë, ai vlerëson se nëse do të përsëriteshin zjarret e vitit të kaluar, padyshim që do të kishim nevojë për ndihmën e vendeve të tjera.

“Do të isha i lumtur të them se nuk do të kemi nevojë kurrë për ndihmë. Por kjo thjesht nuk është e mundur. Edhe vendet më të pasura mbështeten në ndihma, ndaj Bashkimi Evropian vitin e kaluar bëri një përpjekje të përbashkët, veçanërisht për vendet e Mesdheut. Krahasuar me vitin e kaluar sigurisht është një vit më i suksesshëm kur bëhet fjalë për fikjen nga ajri. Por duhet të jemi gjithmonë të vetëdijshëm se shuarja e zjarrit nga ajrit duhet të jetë vetëm një ndihmë. Shuarja bazë e zjarreve në hapësirë ​​të hapur duhet të bëhet nga toka. Në këtë pjesë vihet në dukje gatishmëria e Pyjeve Kombëtare dhe gatishmëria e njësive territoriale të zjarrfikësve në mbarë vendin, si dhe të forcave për mbrojtje dhe shpëtim të komunave dhe shtetit”, thotë Tarçullovski.

Ai thotë se duhet të punohet në mënyrë më sistematike dhe të krijohet një numër i shtuar i kompanive vullnetare të zjarrfikësve që mund të thirren për t’u marrë me zjarret në mjedis të hapur.

Ai është i bindur se organizimi duhet të jetë përmes zjarrfikësve vullnetarë, zjarrfikësve vullnetarë për të formuar njësi vullnetare që mund të jenë në fushën e menaxhimit, menaxhimit të duhur të pyjeve dhe kontrolleve më të shpeshta.

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey