Ambasadori Gir për kritikat e Zaevit: Rregullat e lojës janë ashtu

Maqedonia e Veriut ka përfunduar “detyrat e shtëpisë” dhe ne duhet të miratojmë. Ne duam të fillojmë negociata që në të vërtetë të cilat janë vija fillestare. Por bileta për në BE është reforma. Çdo hap i reformës është një hap më pranë BE-së, deklaroi ambasadori i BE-së Dejvid Gir sonte në televizonin “Sitel”.

Ai tha se ne duhet të vazhdojmë të shtyjmë procesin dhe të arrijmë qëllimin për të filluar negociatat.

“A është tetori realistik? Po! Siç thashë, presidenca portugeze punoi shumë, Sllovenia theksoi se ky është një përparësi dhe do të vazhdojë të punojë dhe mendoj se të gjithë e kuptojmë se duhet të vazhdojmë të shtyjmë procesin për të arritur qëllimin dhe për të filluar negociatat”, tha Gir.

Ambasadori i BE-së Gir thotë se ajo që nuk diskutohet është perspektiva evropiane e Maqedonisë së Veriut dhe theksoi se ai është i zhgënjyer që vendi nuk mori përsëri dritën jeshile për kornizën e negociatave.

E qartë është, shtoi ai, se mbetet një synim strategjik i BE-së për të parë Maqedoninë e Veriut si pjesë të BE-së.

Në lidhje me kritikat nga kryeministri Zoran Zaev, tha se “Evropa ka një problem që lind nga vetë Bashkimi Evropian”, Gir theksoi se politika e zgjerimit dhe vendimet në atë fushë merren unanimisht.

Ai paralajmëroi se nga tani deri në gusht ata do të sigurojnë 625 mijë vaksina, përfshirë 120 mijë për Maqedoninë e Veriut. Anëtarët, thotë ai, ofrojnë sasi shtesë dhe do të vazhdojnë ta bëjnë këtë në të ardhmen.

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey