Anulimi i seancës së Komisionit Hetimor për tragjedinë në Bullgari, sqaron kryeparlamentari Xhaferi

Kryetari i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi pretendon se ka qenë në kundërshtim me rregulloren seanca e caktuar
e Komisionit të Përhershëm Hetimor për Mbrojtjen e Lirive dhe të Drejtave Civile për gjendjen në Ministrinë e Mbrojtjes, për zjarrin në spitalin modular të Tetovës dhe për ngjarjen tragjike të autobusit në Bullgari.

“Talat Xhaferi, si person, deputet apo kryetar i Kuvendit, as nuk e mbron dhe as do ta mbrojë askënd për të cilin organet dhe institucionet kompetente do të konstatojnë se janë përgjegjës për ngjarjet e atyre dy ngjarjeve. Abuzimi është në faktin se nën maskën e informacionit të Muhaedin Belës, i cili prezantohet në publik si qytetar, po e vërtetë se ai është qytetar, por duhet ditur që është edhe oficer ushtrie, kolonel aktual dhe pakënaqësia e tij personale. për shkak se nuk është avancuar në gradën e përgjithshme më të lartë, ai po informon në mënyrë të paautorizuar për gjendjen në Ministrinë e Mbrojtjes, duke pasur parasysh se si punonjës nuk mund të japë informacion për gjendjen në atë institucion”, tha Xhaferi.

Ai ka sqaruar se deputeti Halil Snopçe, i cili është kryetar i Komisionit të përmendur, ka dërguar në Kuvend letrën që Muhaedin Bela e ka dërguar me informacione për gjendjen në Ministrinë e Mbrojtjes. Por, tha ai, për shkak se është propozues i paautorizuar, nuk është marrë në Kuvend dhe nuk është trajtuar.

“Megjithatë, deputeti i jep materiale vetes dhe Komisionit, në kundërshtim me atë që është në rregullore. Sipas Rregullores, personat e autorizuar, institucionet apo organizojnë propozimin e materialeve para Kuvendit janë Qeveria, deputeti – një grup deputetësh dhe 10 mijë nënshkrues nga lista zgjedhore. Informacioni mbi të cilin bazohet seanca e thirrur dorëzohet nga një propozues i paautorizuar, sepse neni 185 i Rregullores së Punës e përcakton qartë se informatat mund të dorëzohen nga Qeveria dhe organet e tjera të autorizuara, deputetët dhe grupi parlamentar dhe 10.000 nënshkrues ose me kërkesë të deputet në një institucion apo organ të caktuar. Deputetit duhet t’i jepet informacion dhe ai përmes kryetarit të Kuvendit t’ua shpërndajë deputetëve të tjerë dhe në këtë mënyrë të ndiqet procedura”, tha Xhaferi.

Ai thotë se Snopce ka mundur të bëjë të njëjtën gjë, të ketë kërkuar informacion nga MM, të priste që t’i jepej dhe pastaj t’ia dorëzonte Kuvendit për shqyrtim.

Duke pasur parasysh se nuk e ka bërë një gjë të tillë, theksoi Xhaferi, Snopce nuk i ka ndjekur procedurat dhe për këtë ai si kryetar i Kuvendit në bazë të autorizimeve nga neni 60 i Rregullores ka marrë vendim për revokimin e paraparë të Komisionit Parlamentar.

Përveç informacioneve për MM-në, dy pikat e tjera që kanë të bëjnë me zjarrin në spitalin modular në Tetovë dhe aksidentin e autobusit në Bullgari nuk mund të diskutohen në Kuvend, pasi siç theksoi ai janë ende nën hetim apo në procese gjyqësore.

“Të dyja rastet apo për të dyja pikat është kompetencë e institucioneve të tjera që janë në procedurë. Të dy janë në procedurë gjyqësore në procedurë hetimore”, tha kryeparlamentari Xhaferi, duke theksuar se tentativa për t’i diskutuar në Kuvend është vetëm tentativë për të fituar pikë politike.

Ai ka shfrytëzuar rastin për t’u kërkuar falje qytetarëve, familjarëve të viktimave në të dyja ngjarjet. Deputeti dhe kryetari i Komisionit të Përhershëm Hetimor, Halil Snopçe, dje ka akuzuar Xhaferin se në mënyrë të kundërligjshme dhe të parregullt e ka anuluar seancën e këtij Komisioni.(INA)

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey