Bizneset e prekura nga tërmeti, Basha i propozon 5 masa urgjente qeverisë

Kapen 100 milionë euro kokainë e pastër në Itali, mes “menaxherëve” të arrestuar edhe një shqiptar

Kapen 100 milionë euro kokainë e pastër në Itali, mes “menaxherëve” të arrestuar edhe një shqiptarKreu i PD, Lulzim Basha ka vizituar sot bizneset e dëmtuara nga tërmeti i 26 nëntorit në Durrës ku është shprehur se pavarësisht propozimit të tij për rimëkëmbjen e bizneseve, qeveria ka qenë inekzistente.

Ai thotë se bizneset janë duke falimentuar kurse shumë personave të pastrehë që janë dhe punonjës në këto biznese nuk i është dhënë akoma bonusi i qirasë.

Basha i ripërsërit thirrjen qeverisë për të zbatuar planin e tij me 5 pika për rimëkëmbjen e bizneseve në zonat e prekura nga tërmeti.

STATUSI I LULZIM BASHËS

Kriza ekonomike që ka përfshirë vendin dhe pasojat e tërmetit, kanë gjunjëzuar biznesin e Durrësit, një prej ekonomive më të rëndësishme të vendit. Shteti deri tani ka qene inegzistent për të ndihmuar në ringritjen e biznesit.

Sot u takova me pronarë dhe punonjës fasonerie dhe të një punishte perpunimi qumeshti.

Ata më shprehën shqetësimin e tyre se situata po i con drejt falimentimit. Shumë punonjës ende nuk janë rikthyer në punë pasi janë detyruar të strehohen larg vendbanimit të tyre në pamundësi të përballimit të kostove të një shtëpie me qera apo të jetojne në çadra.

Deri tani nuk kanë marrë asnjë bonus qeraje, ndërsa i sorollasin nga njëra zyrë në tjetrën. Bizneset nuk kanë patur asnjë mbështetje nga shteti për dëmet e shkaktuara ndërkohe që duhet të paguajnë taksat e rritura dhe fuqia blerëse është në nivelet minimale.

Mosmarrja e masave të menjëherëshme, do të sjellë pasoja të rënda për ekonominë dhe punësimin në Durrës dhe gjithë Shqipërinë.

Edhe njëherë i kërkoj qeverisë të marrë masa të menjëhershme për ringritjen e biznesit në zonat e prekura nga tërmeti duke nisur me:

1.Përjashtim nga taksa e pronës dhe nga të gjitha taksat dhe tarifat vendore gjatë periudhës së rindërtimit për të gjithë operatorët ekonomikë me aktivitet në zonat e prekura.
2. Përjashtimin nga tatim fitimi për të gjitha subjektet që e ri-investojnë fitimin për të rikuperuar dëmet e tërmetit.
3. Pezullimin e kontributeve të sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore për periudhën deri në rikuperimin e dëmeve dhe pagesat e shtyra të kryhen me këste pas periudhës së rikuperimit.
4. Përjashtimin nga tvsh për të gjitha materialet, lëndët e para, mjetet kapitale që përdoren për rikuperimin e dëmeve.
5. Pezullimin dhe fshirjen e pagesave të faturave të energjisë dhe të ujit gjatë kohës së gjendjes së fatkeqësisë natyrore.

SMART PUBLISHER

AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey