Bytyqi: Për katër vjet numri i të punësuarve është rritur për 60.000 persona, ndërsa paga mesatare për 6.000 denarë

Në katër vitet e fundit, numri i përgjithshëm i të punësuarve në vend është rritur për 60,000, ndërsa paga mesatare është rritur nga 22,000 në 28,000 denarë, deklaroi sonte zëvendëskryeministri i ngarkuar me ekonomi punët, koordinimi i departamenteve ekonomike dhe investime, Fatmir Bytyqi.

“Në katër vitet e kaluara nga qeverisja e LSDM-së, për 60.000 persona është numri i të siguruar. Kjo do të thotë se numri i përgjithshëm i të punësuarve po rritet”, deklaroi Bytyqi si mysafir në emisionin debatues “24 Analiza” në TV 24.

Ai shpjegoi se në kohën kur VMRO-DPMN-ja ishte në pushtet në vend kishte 730,000 të punësuar, dhe tani ky numër është 790,000.

“Nëse dikush është kundër qytetarëve për të jetuar më mirë, le t’i shërbejë atij. Nëse dikush thotë se 9000 është një pagë e mirë, kjo është politika e tyre, nuk mund të jetë në kohën e LSDM-së, sepse ne duam që qytetarët të jetojnë me dinjitet”, tha Bytyqi në emisionin debatues me Gordana Dimitrieska-Koçoska nga VMRO-DPMNE-ja.

Sipas Bytyqit, është e rëndësishme që qytetarët në katër vitet e kaluara të marrin një pagë minimale më të lartë e cila nga 9,000 denarë në kohën kur VMRO-DPMNE ishte në pushtet, tani është rritur në 15,240 denarë.

“Për katër vjet, paga mesatare është rritur nga 22,000 në 28,000,000. Bashkëqytetarët e mi marrin më shumë para, përveç kësaj, çdo qindarkë tërheq investime”, theksoi Bytyqi, duke shtuar se pavarësisht nëse ata janë investitorë vendas apo të huaj, ata do të jenë në gjendje të marrin subvencione vetëm nëse paguajnë më shumë se 22,500 ose nuk do të subvencionohet në sport.

Dimitrieska-Koçoska u kundërpërgjigj se qeveria po rrit artificialisht pagën minimale dhe kështu rrezikonte ekonominë, duke argumentuar se paga mesatare ishte rritur sepse njerëzit me punë me pagë të ulët kishin humbur punën e tyre.

Bytyqi, nga ana e tij, theksoi se qeveria ka arritur të shpëtojë 80,000 vende pune, për çka janë shfrytëzuar 4.2 përqind nga BPV-ja.

“Prej kur filloi kriza, në çdo datë të 25 të muajit, 350 mijë pensionistë marrin pension në kohë, nga 12 mijë denarë marrin përfituesit e ndihmës sociale, ndërsa kemi pasur edhe masa shtesë dhe pako që më lehtë ta kalojnë pandeminë”, shtoi Bytyqi.

Bytyqi, nga ana e tij, theksoi se pishteti ka arritur të shpëtojë 80.000 vende pune, për çka janë përdorur 4.2 për qind të BPV-së.

“Që nga fillimi i krizës, në datën 25 të çdo muaji 350 mijë pensionistë marrin pension në kohë, 12 mijë denarë marrin ndihmë sociale, ndërsa kemi pasur edhe masa shtesë dhe pako për të tejkaluar pandeminë”, shtoi Bytyqi.

Dimitrieska Koçoska akuzoi edhe se Qeveria me ribalancin e Buxhetit përsëri propozon Buxhet të madh, në të cilin “të ardhurat e vetme që do të realizohen do të jetë përmes rritjeve, siç është taksa mjedisore” dhe e gjithë kjo “në kurriz të qytetarëve që do të kenë shpenzime më të larta”.

“Në periudhë krize, janë rritur taksat ekologjike. Thonin se nuk do të ketë rritje të çmimit të energjisë elektrike, por ajo u rrit për 12.5 për qind”, shtoi Dimitrieska Koçoska.

Zëvendëskryeministri Bytyqi u përgjigj se në nivel global një nga sfidat kryesore në vitin 2020 dhe 2021 është përballja me pandeminë dhe pasojat ekonomike.

“Ajo që duhet të dini është se ne të gjithë do të paguajmë çmimin, sepse të gjitha resurset janë më të shtrenjta dhe kjo nuk është për shkak të qeverive kombëtare. Është e pashmangshme rritja e çmimeve në segmente të caktuara. Vitin e kaluar kemi pasur 40 për qind çmime më të ulëta. Ende paguajmë për resurse të lira në krahasim me vendet e tjera. Energjia elektrike dhe derivatet e naftës janë ndër më të lira në vendin tonë”, tha Bytyqi.

Ai theksoi se aktualisht tregues të caktuar ekonomikë janë më të mirë se ato në vitin 2019, siç janë prodhimi industrial, që tregon se ekonomia po rimëkëmbet.

“Për 9,8 për qind është rritja në bazë të tatimit mbi të ardhurat personale në krahasim me vitin e kaluar, gjegjësisht 5.85 për qind e tatimit të fitimit”, potencoi Bytyqi.

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey