Çfarë po ndodh atje? Njihuni me pesë vendet që po hapen dhe kanë vendosur ‘të jetojnë me COVID-19’!

Më shumë se 18 muaj në pandeminë e coronavirusit, një numër vendesh kanë vendosur se është koha për t’u hapur dhe për të miratuar një model “të jetosh me Covid-19”.

Dhe nga këto, siç shkruan CNN, përcjell Telegrafi, disa kanë norma të lakmueshme të vaksinimit; të tjerët kanë vendosur që kostot e kufizimeve të vazhdueshme ekonomike dhe sociale të jenë më të mëdha se përfitimet.

Danimarka: Vendi që deklaroi masat paraprake

Qeveria daneze hoqi të gjitha kufizimet e mbetura të vendosura për shkak të coronavirusit në vend më 10 shtator, duke thënë se Covid-19 nuk ishte më “një sëmundje që është një kërcënim kritik për shoqërinë”.

Danezët tani mund të hyjnë në klube nate dhe restorante pa treguar një “pasaportë Covid”, të përdorin transportin publik pa veshur një maskë fytyre dhe të takohen në një numër të madh pa kufizime – në thelb duke u kthyer në jetën para-pandemike.

Çelësi i suksesit të Danimarkës qëndron pjesërisht në fillimin e vaksinimit: që nga 13 shtatori, mbi 74% e popullsisë së Danimarkës ishte plotësisht e vaksinuar kundër Covid-19, sipas Our World in Data.

Shkalla e transmetimit, ose shkalla R, aktualisht qëndron në 0.7, tha ministri i Shëndetësisë, Magnus Heunicke në Twitter të mërkurën, që do të thotë se epidemia po vazhdon “të bjerë”.

Nëse është mbi 1.0, rastet e Covid-19 do të rriten në të ardhmen e afërt. Nëse është nën 1.0, rastet do të ulen në të ardhmen e afërt.“Vaksinat dhe përpjekjet e të gjithë qytetarëve të Danimarkës për një periudhë të gjatë kohore janë baza për ne që ta bëjmë këtë mirë”, tha Heunicke.

Përkundër një optimizmi të tillë, Heunicke dha një shënim paralajmërimi muajin e kaluar pasi qeveria njoftoi datën e planifikuar të përfundimit të kufizimeve.

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey