“COVID-19 po dobësohet. Në korrik dhe gusht presim rastet në nivele minimale”

“Nëse e shihni që armiku po tërhiqet nga llogoret, nuk do të thotë se e keni fituar luftën akoma, por diçka po ndodh”.

Kështu që drejtori i laboratorit të Mikrobiologjisë dhe Virologjisë së IRCCS San Raffaele në Milano, Massimo Clementi, përmbledh situatën aktuale të urgjencës së shkaktuar nga Covid-19.

Për të demonstruar “tërheqjen” e Covid-19 janë numrat e kujdesit intensiv, të cilat “në mars ishin plot pacientë që vinin nga salla e urgjencës në dështim të frymëmarrjes, me pneumoni që kërkonte ventilim të asistuar”. Tani, megjithatë, “këto situata janë gjithnjë e më të rralla, siç konfirmohen nga të dhënat e Mbrojtjes Civile”.

Profesori Clementi shpjegon se për mijëvjeçarë ne kemi jetuar me katër koronaviruse të tjera, dy prej të cilave i përkasin të njëjtës familje si Covid-19: “Ata mund të japin një ftohje, disa bronkiolit në fëmijët shumë të vegjël, ose pak më shumë. Ata shfaqen me stinën e dimrit dhe zhduken në verë. ” Megjithë optimizmin që na lejon të “shikojmë të ardhmen me besim”, “tani duhet të ruajmë ashpërsinë në sjellje, të vazhdojmë të distancohemi”.

Ne nuk duhet ta lëmë mbrojtjen tonë, por mund të fillojmë të shpresojmë. Në të ardhmen, eksperti thekson, “do të jetë e dobishme të vaksinoheni kundër gripit në vjeshtë, nëse dëshironi të jeni mirë do t’ju duhet edhe vaksinimi pneumokok”.

Por në kohëzgjatjen e pandemisë Clementi nuk bën çekuilibër: “Nëse më pyesin se kur do të përfundojë, nuk mund ta them këtë. Por ne mund të kultivojmë njëfarë optimizmi dhe në korrik dhe gusht mund të mendonim për një epidemi që zvogëlohet në minimum. Ky do të ishte një rezultat vërtet i bukur megjithatë, nevojitet kujdes që kjo të ndodhë “.

Prandaj, duket se koronavirusi i ri po ndryshon. “Virusi po humbet fuqinë – shpjegoi Massimo Ciccozzi, epidemiolog i Kampusit Biomjekësor të Romës ditëve të fundit – Ne e shohim këtë nga numri i të shtruarve në terapi intensive, që është shumë i ulët: kjo sigurisht që vjen për shkak të terapive, por edhe të humbjes së fuqisë së virusit, i cili vazhdon duke ndryshuar dhe kjo e bën atë të humbasë fuqi lidhur me ngjitshmërinë dhe me siguri vdekshmërinë “.

The post “COVID-19 po dobësohet. Në korrik dhe gusht presim rastet në nivele minimale” appeared first on ShqipMedia.

AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey