Dhjetë fatkeqësitë më të rënda të motit gjatë vitit 2021

Ndryshimet klimatike, rritet kostoja e ngjarjeve ekstreme të motit në 2021-shin.

Dhjetë fatkeqësitë më të rënda të motit gjatë vitit 2021 tejkaluan dëmin total prej 170 miliardë dollarësh (150 miliardë euro), sipas një OJQ britanike, Euronews.

Shifra është një rritje nga viti i kaluar dhe pasqyron ndikimin në rritje të ngrohjes globale, tha Christian Aid në raportin e saj vjetor.

10 ngjarjet ekstreme të motit vranë gjithashtu të paktën 1,075 njerëz dhe zhvendosën më shumë se 1.3 milionë. Vitin e kaluar, dëmi ekonomik i 10 ngjarjeve më të kushtueshme të motit u llogarit në rreth 150 miliardë dollarë (132.5 miliardë euro) nga OJQ-ja.

Kjo renditje ekonomike mbi-përfaqëson fatkeqësitë në vendet më të pasura me infrastrukturë më të zhvilluar dhe më të siguruar, por OJQ-ja thekson se “disa nga ngjarjet më shkatërruese të motit ekstrem të vitit 2021 ndodhën në vendet e varfra, të cilat kanë kontribuar pak në ndryshimin e klimës”.

Në Sudanin e Jugut, për shembull, përmbytjet, kostoja ekonomike e të cilave nuk mund të vlerësohej, prekën rreth 800,000 njerëz, sipas Christian Aid.

Fatkeqësia më e kushtueshme ishte stuhia Ida që shkaktoi përmbytje në Nju Jork që vlerësohet të ketë shkaktuar një kosto ekonomike prej 65 miliardë dollarësh (57.5 miliardë euro).

Përmbytjet e korrikut në Gjermani, Belgjikë dhe vendet fqinje ishin me humbje të vlerësuara në 43 miliardë dollarë (38 miliardë euro), ndërsa Uri, një stuhi dimërore në SHBA që shkaktoi një goditje të ftohtë që arriti deri në jug të Teksasit shkaktoi dëme prej 23 miliardë dollarësh (20.3 miliardë euro).

Përmbytjet në provincën Henan të Kinës në korrik (17.6 miliardë dollarë – 15.5 miliardë euro) gjithashtu tejkaluan dëmin prej 10 miliardë dollarësh.

Kjo u pasua nga përmbytjet në British Columbia, Kanada (7.5 miliardë dollarë), mori i ftohtë në fund të prillit në Francë që shkatërroi vreshtat prestigjioze (5.6 miliardë dollarë), cikloni Yaas në Indi dhe Bangladesh (3 miliardë dollarë), përmbytje në Australi (2.1 miliardë dollarë), Tajfuni In-Fa në Kinë (2 miliardë dollarë) dhe cikloni Tuktae në Indi dhe Sri Lanka (1.5 miliardë dollarë).

Në mes të dhjetorit, risiguruesi Swiss Re publikoi një vlerësim global të kostos së fatkeqësive natyrore në vitin 2021, i vlerësuar në rreth 250 miliardë dollarë (221 miliardë euro), 24% më shumë në vitin 2020.

Fatkeqësitë e motit kanë ekzistuar gjithmonë, por ndryshimet klimatike të shkaktuara nga aktiviteti njerëzor po rritin frekuencën dhe ndikimet e tyre, sipas shkencëtarëve.

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey