Harxhimet e jetesës po rriten pandalur, në maj çmimet u rritën për 11.9%

Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave, Indeksi i Çmimeve të Konsumit në Maqedoninë e veriut në maj të këtij viti, krahasuar me majin 2021, shënoi një rritje prej 11.9%, ndërsa indeksi i çmimeve me pakicë shënoi rritje për 12.1%.

Rritje e indekseve të kostos së jetesës në maj 2022, krahasuar me një muaj më parë, është regjistruar te vaji dhe yndyra me 6,7%, sheqeri, reçeli, mjalti, çokollata dhe ëmbëlsirat me 6,2%, qumështi me 5,4%, buka dhe drithërat me 3.7%, kafe, çaj, kakao me 3.1%, djathë dhe gjizë me 2.9%, ujë mineral, pije të gazuara, lëngje frutash dhe perimesh me 2.7%, fruta të freskëta dhe të ftohta me 2.6%, mish me 2.5%, peshk dhe ushqim deti me 2,3%, perime të freskëta dhe të ftohta, përveç patateve dhe frutave të tjera me rrënjë me 1,6%, ushqimeve që nuk përmenden diku tjetër me 1,1%, birrës me 1,0%, pijeve alkoolike me 0,5% dhe verës me 0,3%.

Në muajin maj, rritje e indekseve të kostos së jetesës është regjistruar edhe te produktet e tjera mjekësore me 19,0%, shërbimet e akomodimit me 7,5%, karburantet dhe lubrifikantët për automjetet me 7,4%, bizhuteritë, orët dhe orët me 7,0%, karburantet e lëngëta për familjet me 5,8%, shërbimet shtëpiake dhe shërbimet shtëpiake me 5,7%, aranzhimet e udhëtimit me 4,3%, këpucët me 3,3%, riparimet dhe marrja me qira e këpucëve me 2,6%, produktet shtëpiake – jo të qëndrueshme me 2,5%, të tjera pajisje dhe produkte të higjienës personale nga 2.2%, pastrimi, riparimi dhe dhënia me qira e veshjeve, gazit shtëpiak, salloneve të parukerisë dhe salloneve të bukurisë me 1.7%, mobiljeve dhe orendive me 1.6%, materialeve të zyrës dhe materialeve vizatimore me 1.5%, biçikletave me 1.2%, veshjeve dhe aksesorëve të tjerë, motorëve automjetet me 1,1%, tekstilet shtëpiake me 1,0%, materialet e mirëmbajtjes dhe riparimit të shtëpisë me 0,9%, pajisjet elektrike të mëdha aparate shtëpiake me 0,8%, ndihmesa dhe pajisje terapeutike, pajisje për marrjen, regjistrimin dhe riprodhimin e tingujve dhe imazheve me 0,7%, enë qelqi, enë kuzhine dhe pajisje të tjera, produkte farmaceutike, shërbime mjekësore, media regjistrimi, lojëra, lodra dhe hobi, rekreacion dhe shërbime sportive, materiale të tjera të shtypura, restorante, kafene etj me 0,6%, etj. (INA)

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey