Ish-zyrtarja e OSBE-së thotë se kanë marrë informata nga civilët se UÇK-ja ndalonte persona

Ish-zyrtarja e OSBE-së në Kosovë, Sandra Mitchell, gjatë dëshmisë së saj ka thënë se kishin marrë informata nga popullsia civile në Kosovë se Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) ndalonte persona. Dëshmitarja Mitchell tha se sa i përket funksionit policor që bënte UÇK, ata arrestonin kriminelë dhe persona të cilët i konsideronin si kolaboracionistë, raporton “Betimi […]

dhjetor 5, 2023 - 15:00
 0  6
Ish-zyrtarja e OSBE-së thotë se kanë marrë informata nga civilët se UÇK-ja ndalonte persona
ish-zyrtarja-e-osbe-se-thote-se-kane-marre-informata-nga-civilet-se-uck-ja-ndalonte-persona

ish-zyrtarja-e-osbe-se-thote-se-kane-marre-informata-nga-civilet-se-uck-ja-ndalonte-persona

Ish-zyrtarja e OSBE-së në Kosovë, Sandra Mitchell, gjatë dëshmisë së saj ka thënë se kishin marrë informata nga popullsia civile në Kosovë se Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) ndalonte persona.

Dëshmitarja Mitchell tha se sa i përket funksionit policor që bënte UÇK, ata arrestonin kriminelë dhe persona të cilët i konsideronin si kolaboracionistë, raporton “Betimi për Drejtësi”.

“Po sidomos në ato zona ku ishte operacionale UÇK-ja dhe kishte një perimetër dhe çka do të thotë, e kishin siguruar tokën dhe territorin dhe duhet të kalojë përmes pikave të kontrollit për të hyrë në këtë territor, ne e quanim zona ku nuk penetronin do të forcave serbe, kështu e njihnim ne përveç kur bënin sulme të drejtpërdrejta. Këto ishin zona të siguruara nga UÇK-ja dhe ata kryenin punën e policimit në këto zona, përpiqeshin të kërkonin një gjysmë shërbimi qeveritar. Sa takon punës së policisë që bënin ata, ata arrestonin kriminelët, por edhe arrestonin personat që i konsideronin si kolaboracionistë”, tha Mitchell.

Përgjigja e Mitchell, erdhi pasi përfaqësuesja e Zyrës së Prokurorit të Specializuar, prokurorja Deborah Mayer e pyeti se a ka marrë informata apo raporte nga vetë banorët lidhur me persona të ndaluar nga UÇK-ja.

Lidhur me misionin e saj për monitorimin e të ndaluarve, Mitchell tregoi se si raportoheshin këto raste tek ata. Sipas saj, atëkohë vinin shumë informacione të drejtpërdrejta nga popullata civile.

“Kjo ka qenë një problem i madh për popullatën në të gjithë Kosovën në atë kohë. Prandaj, përfaqësuesit lokalë politikë na thonin, vetë anëtarët e familjes vinin në zyrat tona dhe raportonin që ishte zhdukur një anëtar i familjes, ishin shumë të shqetësuar sepse i përcillnin nga një organizatë ndërkombëtare tek tjetra dhe ndonjëherë kur shkonim në fshat, dëgjonim nga përfaqësuesit e fshatit se persona të ndryshëm janë të ndaluar ose tashmë janë të zhdukur”, tha Mitchell.

Mitchell i ndau në dy kategori se si bëheshin ndalimet në kohën e luftës kur edhe ajo ishte e ngarkuar me mision në Kosovë.

“Po i ndaj në dy kategori; një kategori ishin shqiptarë të Kosovës që hapnin një ditë derën, shkonte një polic-oficer serb, donte informacion, e merrte një nga anëtarët e familjes dhe e qonte në stacionin e Policisë, ka të ngjarë që ky person as të mos shihej më gjallë dhe krijoi përshtypje fillimisht që ky person ishte i ndaluar ose nga policia serbe, por kishte edhe raste kur kishte luftime në një zonë të caktuar dhe një person nuk kthehej më në shtëpi dhe në këtë rast këta persona klasifikoheshin si persona të zhdukur. Më pas dolën dhe raste, por jo në tetor-nëntor, por pas disa muajsh që kishim shkuar atje, disa javë, persona mbaheshin të ndaluar nga UÇK-ja. Kemi dëgjuar nga Policia Serbe se kishte oficer të Policisë Serbe që ata besonin që kishin mbajtur të ndaluar apo ishin nënarrestin e UÇK-së”, shpjegoi dëshmitarja Mitchell.