Këtë vit regjistrimi online në shkollat ​​e mesme në Maqedoni

Nxënësit që do të regjistrohen në vitin e parë të arsimit të mesëm për vitin 2022/2023 në Maqedoninë e Veriut, nga ky vit do të mund të regjistrohen online (në mënyrë elektronike) në vend që të dorëzojnë dokumente nëpër shkolla.

Kjo do të mundësohet nga shërbimi i ri dixhital – regjistrimi elektronik i nxënësve në shkollat ​​e mesme i cili është zhvilluar nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës në bashkëpunim me Qendrën për Menaxhimin e Ndryshimeve (CUP) në kuadër të projektit të financuar nga Ambasada e Mbretërisë së Bashkuar, përcjell INA.

Ky shërbim për nxënësit e klasës së parë iu ofrua për herë të parë vitin e kaluar përmes platformës kombëtare për regjistrimin elektronik të nxënësve të klasës së parë. Shërbimi iu prezantua sot drejtorëve të shkollave të mesme. Këtë muaj do të fillojnë trajnimet për mësuesit për shfrytëzimin e tij dhe do të funksionojë në qershor, kur do të bëhen edhe regjistrimet në arsimin e mesëm.

Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, tha se pandemia e ka përshpejtuar procesin e dixhitalizimit, por është fakt, tha ai, se përfitimet e saj janë po aq domethënëse. Shërbimi i ri, theksoi Shaqiri, do të shmangë bllokimet e pakëndshme dhe pritjet me dokumente para sporteleve, do të kursejë shpenzimet për dërgimin me postë, si dhe kohën e nevojshme për regjistrim. E gjithë kjo, shtoi Shaqiri, është transparenca në të gjithë procesin.

Ambasadorja e Britanisë së Madhe në vend Rachel Galloway theksoi se shërbimi i ri dixhital për nxënësit e shkollave të mesme, krahas shërbimit për regjistrimin në shkollat ​​fillore nga viti i kaluar, përfundon projektin për regjistrim elektronik të nxënësve në arsimin në vendin tonë dhe kështu shkollat ​​dhe fëmijët, prindërve, tha ajo, lirohen nga përgjegjësitë administrative.

“Mbështetja në këto reforma do të sjellë ndryshim në jetën e njerëzve. Ne kemi shumë vite që punojmë me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës në programet e mbështetura nga UNICEF në arsimin parashkollor. Kur ndodhi pandemia, ne punuam në përshtatjen e programeve për të përballuar sfidën. Ne mbështesim aftësitë dixhitale në arsim dhe jam i kënaqur që i kemi ofruar ato,” tha Galloway.(INA)

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey