Kush po e pengon listën e hapur zgjedhore?!!

Amir Imeri

Propozimi për emërim dhe avansim në pozita të larta shtetërore të ish funksionarëve të cilët akuzohen për vjedhje dhe keqpërdorim të pozitës zyrtare nga ana e partive politike shqiptare dhe maqedonase dëshmon nivelin e shtetit tonë ligjor!!!
Duket se partitë në Maqedoninë e Veriut kanë gjetur komoditetin e nevojshëm për ti bërë këto avansime si shkas i garave partiake/politike, pa mos ia mundësuar popullit zgjedhjen e individëve me lista të hapura për t’i përfaqësuar denjësisht interesat e qytetarëve të cilët duhet t’i përfaqësojnë!
Zgjedhja e deputetëve me lista të hapura është pengesa kryesore e inkriminimit të individëve në partitë politike dhe avansimin e tyre në pozita të larta shtetërore!!!
Nuk duhet të qëndrojmë të heshtur dhe as duarkryq për sa kohë partitë politike të mos e pranojnë listën e hapur të deputetëve!
Lista e hapur u jep mundësi partive dhe popullit në zgjedhjen e njerëzve meritorë, dhe jo individëve të pamoralshëm, joprofesional dhe pa dinjitet.!
Nuk mund të kemi premtime të besushme në reformimin dhe funksionimin e shtetit ligjorë pa LISTA TË HAPURA NË ZGJEDHJE.!!

Кој го блокира концептот на отворен избирачки список?!!

Предлогот за именување и унапредување на високи државни функции на поранешни функционери кои се обвинети за кражба и злоупотреба на службената положба од страна на албанските и македонските политички партии го докажува ниското ниво на владеење на правото кај нас !!!
Се чини дека партиите во Северна Македонија ја нашле потребната удобност да ги направат овие унапредувања како резултат на партиски/политички пресметки, без да му овозможат на народот да избира поединци со отворени листи кои достоинствено ќе ги застапуваат интересите на граѓаните!
Изборот на пратеници со отворени листи е главната пречка за инкриминација на поединци во политичките партии и нивно унапредување на високи државни функции !!!
Не смееме да молчиме или да стоиме со скрстени раце се додека политичките партии не ја прифатат отворената листа за пратеници!
Отворената листа им овозможува на партиите и граѓаните да изберат заслужни луѓе, а не неморални, непрофесионални и недостоинствени поединци. Не можеме да имаме кредибилни ветувања во реформата и функционирањето на правната држава без ОТВОРЕНИ ЛИСТИ НА ИЗБОРИ!

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey