Lista e dëshirave për komandant Baba Dimrin

Bëji maqedonasit ta duan realisht vendin e tyre, që ta duan edhe shqiptarët. Të mësojnë nga maqedonasit si të ndërtohet shteti dhe si të trajtohet ai. Kështu ata nuk mund të kenë shembull bashkimi, vëllazërimi dhe kujdesi për të mirën shoqërore. Bëji të kuptojnë se nuk kanë alternativë. Se vetëm shqiptarët janë realisht partneri i tyre i vetëm në botë. Nëse përlahemi, serbët bërtasin “kush rrehen, ata duhen”!

Nga Agim JONUZ

Baba Dimri është mashtruesi më i madh në botë. Po të ishte politikan, kushedi sa skandale për korrupsion dhe mashtrime do të kishte. Por, këtu njerëzit e duan dhe ende shpresojnë që ai t’i plotësojë dëshirat. Ja, do të luaj naivin dhe do të bëj sikur i besoj, ndaj nëse plotëson dëshira do ta lus që të më plotësojë një dëshirë të vogël. Për fillimin e kolumnës. Kështu pra, Baba Dimër, të lutem si Allahun, shqelmo çdo gjë që sheh në skenën publike, edhe atë bukur në volej, kështu që nëse lodhesh, ndërroje këmbën. Atëherë, bëj një qeveri në të cilën do të jesh ti kryeministër, të paktën ta kemi të qartë se gjithçka është “koqellëk” dhe atë publikisht! Do të shpëtosh shumë analistë, ekspertë, politikanë dhe njerëz që pretendojnë se janë shumë të zgjuar për të maskuar mutin e rëndë në të cilin jemi. Do ta kemi të qartë se jemi shtet “Donald Duck” dhe nuk do ikim nga e vërteta që Baba Dimri është Kryeministri ynë. Ne do të jemi një atraksion. Kështu shkuan disa si ti dhe ne i maskuam si të zgjuar, të aftë, punëtorë dhe të ndershëm! Epo, tani, kush është një mashtrues më i madh, ata apo ti! Ti të paktën ke legjitimitet!

Si të jesh një person serioz në një plejadë të tillë marrëdhëniesh në skenën politike? Kjo është arsyeja pse unë përmend Baba Dimrin! Ai të paktën i plotëson dëshirat, ndaj dëshirat e mia do t’i them në tekstin e mëposhtëm. Nëse mundet, faleminderit, nëse jo, Allah Kerim!

Bëji maqedonasit ta duan realisht vendin e tyre, që ta duan edhe shqiptarët. Të mësojnë nga maqedonasit si të ndërtohet shteti dhe si të trajtohet ai. Kështu ata nuk mund të kenë shembull bashkimi, vëllazërimi dhe kujdesi për të mirën shoqërore. Bëji të kuptojnë se nuk kanë alternativë. Se vetëm shqiptarët janë realisht partneri i tyre i vetëm në botë. Nëse përlahemi, serbët bërtasin “kush rrehen, ata duhen”!

Bëje Apasievin të japë dhe të ofrojë ndonjë zgjidhje, jo vetëm kritika. Të mos hajë shumë muqmulla kundër shqiptarëve dhe të kuptojë se po të mos ishin ata, as ai nuk do të kishte shtet. Dhe gjyshja ime di të jetë interesante nëse duhet vetëm të kërkojë vrima në ligj dhe nëse kërkon kënde boshe në portën e kundërshtarit. Silleni për një çaj në Jaja Pashë ashtu në “Çairçankë” që të kuptojë se askush nuk do t’i bëjë asgjë. Askush nuk do ta bëjë synet. Mbi gjitha, do të krijojë miqësi të reja, ndaj ndoshta në zgjedhjet e ardhshme do të bëjë hapin e duhur dhe të bëjë koalicion me dikë nga pala shqiptare.

Bëje Gashin të kuptojë se nga një këndvështrim anësor ka rezultuar lojtari më i madh politik i “tre çibritëve”, në të cilat fituesi megjithatë do të shpallet në zgjedhjet e ardhshme. Atëherë do t’i duhet t’i përgjigjet pyetjes se si dhe pse nga një lëvizje në të cilën filloi dhe në të cilën ndershmëria ishte e domosdoshme, ai arriti një fytyrë që nuk e dini kur thotë atë që mendon. Nëse ai mendon fare. Pse do të mendonte se nuk do të ofronte një “alternativë”. Një alternativë për çfarë!? Të diletantizmit politik!? Sikur Gashi dhe kompania të ishin të zgjuar, nëse BESA do të mbahej në kombinimin origjinal, vetëm atëherë BDI do të ishte në rrezik tani. Kështu, edhe Gashi edhe Mashi, edhe të gjithë të barabartë me të, vetëm e ndihmuan Ali Ahmetin që të dëshmojë se ai kurrë nuk ka bërë politikë “Mata Hari”, por gjithçka që ka premtuar edhe e ka bërë. Bëje Gashin të kuptojë se ajo që Mickovski propozon në kombinim për kryeministër të përkohshëm është shaka dhe ironi e rëndë. Alternativa është një parti që do të ketë vetëm një zgjedhje pas zgjedhjeve të ardhshme, ajo është se si të martohet përsëri! Ali Ahmeti është për ta një “RocknRoll” që nuk do të bjerë kurrë.

Bëje Ali Ahmetin të kuptojë se Artan Grubi nuk është i vetmi njeri i zgjuar dhe i aftë pranë tij. As Bujar Osmani. Bëje të kuptojë se BDI-ja e mbyllur hermetikisht nuk mund të funksionojë për një kohë të gjatë, sepse ndërkohë janë edukuar dhe rritur breza që të gjithë ata brenda në parti mund t’i fus një xhep të vogël! Se krahu i Shkupit do të mbledhë së shpejti taksën. Se ka ardhur koha që ai ngadalë por me siguri të tërhiqet dhe të bëjë një riorganizim të madh të partisë. Bëhet bajat. Të kuptojë se BDI si parti nuk mund të punësojë ekskluzivisht zyrtarë besnikë partiakë dhe analfabetë në administratën publike. Se “komandantët” nuk mund të sundojnë përgjithmonë në të gjitha nivelet. Bëje të kuptojë se po vjen koha për fëmijë të rinj, të shkolluar, kulturorë, të cilëve gjysma e BDI-së aktuale duhet t’u lërë vendin dhe të dalin në pension.

Bëj që e gjithë skena politike shqiptare e përçarë nuk ka legjitimitet të flasë për çështjen shqiptare në Maqedoni dhe të shesë përralla për “Shqiptarinë”! Kujt duhet t’i besojë njeriu? A jemi shqiptarë më të mëdhenj se njëri-tjetri, a jemi qytetarë (shqiptarë) të R. Maqedonisë, a jemi element përbërës në ndërtimin e një shoqërie moderne “për të gjithë”, a jemi majtas apo djathtas, a jemi, kush jemi, si jemi, pse jemi,… Lufta mbaroi, komandantët vendosën kollare në vend të antiplumbit, është përmbushur marrëveshja kornizë. Dhe? Tani?!

Bëje Mickovskin të kuptojë se VMRO-ja nuk do të jetë kurrë parti e shekullit 21 derisa të hapet si parti për të gjithë qytetarët, jo vetëm për “maqedonasit profesionistë”. Te kuptojë se pa shqiptarët, edhe tri herë të sillet rreth vetes, nuk bëjë dot shtet. Që “komitët” prej kohësh janë bërë vetëm një pikë në histori që “sa zullum këtu, aq edhe atje” kanë bërë me kalimin e kohës dhe që bullgarët e kanë dokumentuar shumë saktë dhe e kanë futur në arkivat e tyre në Sofje. Gjithçka është “bardh e zi”. Të kuptojë se Maqedoninë nuk e ruan ekskluzivisht VMRO-ja, por të gjithë ata që jetojnë në të. Të kuptojë se shqiptarët aktualisht po e ruajnë Maqedoninë, kurse ata po i ruajnë amerikanët. Qesharake, ironike, tragjike, por e vërtetë!
Bëje Zaevin të kuptojë se ai nuk është “Titoja” maqedonas! Ai humbi shansin për të qenë një Tito i vërtetë maqedonas duke besuar se “politika e shalqirit” mund të praktikohej në të gjitha nivelet. Ai dërgoi nën hije politikanë tmerrësisht të fortë që tek tani do ta shpërndajnë LSDM-në në pjesët më të vogla. Dhe jo vetëm LSDM-në. Ai futi në botën publike “Filanin dhe Fistekun”, të nxjerrë drejtpërdrejt nga para kooperativave të fshatit, duke besuar se kurnazllëku nga tezga mund të praktikohej edhe në nivel shtetëror. Bëj “fshat – gazmor” nga jeta publike. Thuaji të pushojë së qeni një kozmopolit i rangut më të lartë, duke pasur parasysh se nëse ka shënuar dhe ka dhënë shumë pikë për shqiptarët, e ka bërë sepse është kozmopolit. Jo! Është e mirëdokumentuar që para se të bëhej kryeministër, madje shkoi në diasporën shqiptare për të negociuar. Tregti e pastër! Figurativisht e ka shitur mirë një përrallë dhe ajo thotë se Maqedonia për të ka qenë një traktor i ngarkuar me speca, të cilin ai e menaxhon mirë në aspektin e biznesit!

BABA DIMRI!

Aman fol me kënd është nevoja, lute edhe Allahun që me një lutje ta mbrojë Maqedoninë. Ajo është e shpartalluar prej kohësh, por e maskuar mirë si një vajzë e shëmtuar me shumë grim dhe parfum, ndaj nuk shihet se ka dhëmbë të verdhë të palarë dhe se është e gjymtë si shtet. Bëjini këta njerëz të kuptojnë se vetëm bashkimi, besimi, qasja mbi atë etnike është ilaçi që duhet ta marrim urgjentisht tri herë në ditë si pilula të përshkruara nga mjeku. Bëjini maqedonasit dhe shqiptarët të kuptojnë se kjo shtëpi në të cilën jetojmë është në kërkim të vëllezërve në harmoni, është në kërkim të një përzgjedhjeje fëmijësh të vegjël që nuk janë të interesuar për asgjë, veçse një shtet modern në të cilin ka vend për të gjithë. Se ka potencial, por për të ristrukturuar seriozisht brenda dhe mbi të gjitha për të ndryshuar qasjen ndaj ndërgjegjësimit se është një shtet i shëndetshëm, modern. Bëji të varfrit të kenë shpresë, të pasurit të kenë shpirt e mëshirë, politikani të ketë nder dhe moral dhe fëmijët të kenë të ardhme. Bëje që secilin që është nën këtë qiell në këtë shtet të kuptojë se vetëm bashkimi, mirëkuptimi dhe bashkëpunimi ndërtojnë një shtet të shëndetshëm.

Siç thonë turqit “Nerde var muhabet, orda var Muhamet”. Në përkthim “ku ka muhabet (mirëkuptim), aty është Zoti”! Taksimetrin e shtetit e kthejmë “në zero” nga mbrëmja e së premtes. Ishalla disa gjëra në vitin para nesh do të sjellin erëra të këndshme, bereqet dhe nafakë.

OOO XHEMAAT …. për hajr “New Year-i”, .. sillni mendjen dhe kokën lart.

(Autori është kolumnist i rregullt i gazetës KOHA)

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey