Mbreti i Belgjikës shpreh keqardhjen për mizorinë ndaj Kongos, por nuk kërkon falje

Shifrat rriten, por amerikanët nuk binden: Pandemia, e ekzagjeruar!

Shifrat rriten, por amerikanët nuk binden: Pandemia, e ekzagjeruar!

Mbreti i Belgjikës i ka shprehur keqardhjen e tij më të thellë presidentit të Republikës demokratike të Kongos për “vuajtjen dhe poshtërimin” që kombi i tij shkaktoi gjatë kolonizimit të rajonit, por ndaloi pak për të kërkuar falje për mizoritë e të parit, Leopold II.

Në 60 vjetorin e pavarësisë së Republikës së Kongos, Mbreti Phillippe i Belgjikës i shkroi një letër Presidentit Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo, në të cilën ai pranoi se: “për të forcuar më tej lidhjet tona dhe për të zhvilluar një miqësi edhe më të frytshme, ne duhet të flasim gjatë për historinë tonë të përbashkët me vërtetësi dhe qetësi”.

Philippe është një pasardhës i Leopold II, i cili dominoi midis 1885 dhe 1908 atë që u quajt “Shteti i Lirë i Kongos”. Ai njihet si një sundues brutal, duke i shfrytëzuar dhe duke kryer mizori kundër tyre. Historianët vlerësojnë se nën sundimin e Leopoldit, vdiqën rreth 10 milion njerëz.

“Historia jonë është e ndërtuar nga arritje të përbashkëta, por ka përjetuar edhe episode të dhimbshme. Gjatë periudhës së Shtetit të Lirë të Kongos, u kryen akte dhune dhe mizori, të cilat ende peshojnë në kujtesën tonë kolektive,” shkroi Mbreti.

SMART PUBLISHER

AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey