Petreski: Lajm i mirë për kursimtarët në banka është rritja e kamatës për depozitat

“Në nivel global, kushtet financiare janë duke u shtrënguar dhe do të shtrëngohen ende më shumë, gjë që është bërë e qartë që prej muajve mars-prill të këtij viti. Gjëja kryesore është që bankat qendrore të vlerësojnë se ku qëndron bilanci midis rritjes që nuk u rikuperua mjaftueshëm nga pandemia dhe qetësimit të pritjeve inflacioniste dhe inflacionit në perspektivën afatmesme”, thotë profesori universitar Marjan Petreski.

Ai për Lokal.mk thekson se rritja e normës bazë të interesit është një lajm i mirë për depozituesit, sepse interesi për depozitat e kursimeve është në rritje.

Nga ana tjetër, në rastin e kredive të lidhura me norma interesi të ndryshueshme dhe kredive të reja të miratuara, duke qenë se nga muaji prill e në vazhdim rritja e interesit bazë u zhvillua gradualisht, rritja nuk ishte e papritur dhe është relativisht e vogël.

Nuk pritet që kreditë të rriten për shkak të lëvizjeve të tilla të buta dhe graduale, por rritja e kredisë mund të ngadalësohet”, theksoi Petreski.

“Banka Popullore, si shumica e bankave qendrore, në 4 raste ka korrigjuar në rritje normën e interesit referencë të thesarit, në mënyrë që norma aktuale të jetë 2.5 përqind, duke dhënë kështu një sinjal të qartë se po ecën efektivisht dhe do të kryejë stabilizimin e saj, rolin në ekonomi, megjithëse inflacioni është pothuajse tërësisht i importuar. Prandaj, është e pritshme që kjo normë reference e rritur të reflektohet në normat e tjera të interesit në sistemin financiar, si normat e interesit për kreditë dhe depozitat. Është sigurisht një lajm i mirë për mbajtësit e depozitave, dhe anasjelltas për mbajtësit e kredisë. Mirëpo, siç e shohim nga prilli e tutje, rritja nuk ka qenë e papritur dhe është relativisht e vogël dhe natyrisht në rastin e kredive të lidhura me norma të ndryshueshme të interesit dhe kreditë e reja të miratuara”, thotë Petreski.

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey