Pse nuk duhet të trembemi nga Coronavirusi?

Nga Genc Sulçebe

Sistemi imunitar i species humane ka evoluar ne qindra mijë vjet për t’i bere balle qindra mije mikroorganizmash dhe i ka përballuar ato me sukses deri sa kjo specie po arrin se shpejti 10 miliard ne bote.

Virusi i ri SARS-CoV-2 qe shkakton COVID-19 aktual jep një sëmundje akute qe ne një individ me sistem imunitar normal shërohet ne pak dite pa asnjë pasoje dhe ka një vdekshmëri totale rreth 1% sipas vlerësimeve te fundit.

Komplikacioni i vetëm i infeksioni Covid-19 është pneumonia, e cila me një mobilizim normal te imunitetit te fituar me limfocitet T dhe antitrupat specifike te prodhuar nga i infektuari shërohet me sukses pa asnjë pasoje.

Madje fitimi i këtij imuniteti është i nevojshëm për te krijuar atë imunitet te ‘tufës’ (herd immunity) qe i duhet popullatës për te mposhtur një mikroorganizëm qofte dhe ky i krijuar rishtas.

Qe ky imunitet ‘tufe’ te krijohet duhet qe te paktën 50% e një popullate te jete e imunizuar nga virusi qofte ne mënyre natyrale, qofte me vaksinim. Prandaj mirë se te vije ky virus i ri në njerëzit normale.

(Autori është themelues imunologjisë në Shqipëri)

The post Pse nuk duhet të trembemi nga Coronavirusi? appeared first on ShqipMedia.

AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey