RREZIKU I RI: PAS DELTËS VJEN LAMBDA?

Varianti lambda i koronavirusit nuk është vetëm më ngjitës, por edhe më rezistues ndaj antitrupave, pretendohet në studimin e fundit japonez, me fjalë të tjera, vaksinat mbrojnë më pak nga ky variant i virusit.

Megjithëse infeksioni i parë lambda u regjistrua në Peru një vit më parë, relativisht pak dihet ende për të, shkruajnë mediat gjermane.

Kjo është arsyeja pse studimi i fundit nga Japonia është i rëndësishëm, sipas të cilit proteina thumb e variantit lambda mbart tre mutacione që janë me shqetësim të veçantë.

Një mutacion ka pasojë që antitrupat janë më pak të aftë të neutralizojnë virusin, respektivisht imuniteti i të vaksinuarve dhe atyre që i kanë mbijetuar kurorës zvogëlohet, andaj, vaksinat janë më pak mbrojtëse kundër infeksionit.

Dy mutacionet e tjera e bëjnë më të lehtë për njerëzit që të infektohen me variantin lambda, sipas një studimi nga Japonia, rezultatet e të cilit ende nuk janë konfirmuar nga shkencëtarë të pavarur.

Rezultatet e atij studimi mund të shpjegojnë pse kjo lloj koronavirusi po përhapet kaq shpejt.

Deri më tani, varianti lambda është zbuluar në 30 vende, kryesisht në Amerikën e Jugut, por raste individuale janë regjistruar edhe në Evropë – Spanjë, Britani të Madhe, Itali dhe Gjermani.

Tani për tani, Organizata Botërore e Shëndetit e ka shpallur këtë variant “një variant i xhihas po shqyrtohet”, por sipas shkencëtarëve japonezë, lambda plotëson të gjitha kushtet për t’u shpallur një “variant shqetësues”.

Këto variante shqetësuese përfshijnë delta, i cili u identifikua për herë të parë në Indi.

Tani për tani, nuk ka gjasa që lambda të shtypë variantin delta që aktualisht dominon.

Edhe pse efikasiteti i vaksinave të koronavirusit është dëmtuar nga varianti delta, ka ende relativisht pak raste të infeksionit te njerëzit e vaksinuar me dy doza.

Këta njerëz, pa dyshim, mund ta transmetojnë infeksionin te njerëzit e tjerë, por në shumicën e infeksioneve të vaksinuara shkakton një sëmundje me simptoma të lehta apo edhe pa simptoma.

Sidoqoftë, njerëzit që morën dy doza, por i përkasin grupit të rrezikut, janë dukshëm më të rrezikuar, kështu që ata kanë dobësuar imunitetin gjithsesi.

Këta janë njerëz të moshuar, që vuajnë nga kanceri ose me transplant organesh andaj tek ata ky lloj virusi mund të shkaktojë sëmundje të rënda dhe ka të ngjarë që ky grup njerëzish duhet të marrë dozën e tretë të vaksinës më së voni në vjeshtë.

Mundesia me shume...
Pamje me shume...
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey