Së shpejti hiqen maskat, por ku do të ngelen si obligim?

Maskat priten të hiqen shumë shpejt nëpër ambiente të mbyllura, por në disa vende do të ngelen obligime, njoftoi sot Komisioni për Sëmundje Infektive (KSI) në Shkup.

“Maskat do të ngelen obligim për tu mbajtur në institucionet shëndetësore, shtëpitë e të moshuarve, barnatoret dhe transportin publik”, tha sot në një konferencë për media kryetari i KSI, Aleksandar Petliçkovski, përcjell INA.

Ai tha se kanë propozuar dy rekomandime, si heqjen e maskave në ambiente të mbyllura dhe monitorimin epidemiologjik të kontakteve dhe rekomandimit të mëpasshëm për izolim të kontakteve.

Ai theksoi se mbajtja e detyrueshme e maskave është hequr, por përsëri rekomandojnë që të mbajnë maska ​​nga të rriturit, ata që janë të dëmtuar nga imuniteti dhe ata që kanë sëmundje kronike.

“Për ta rekomandimi mbetet. Pra, nuk ka obligim, por ka rekomandim, sepse mbajtja e maskës është masë efektive për mbrojtje nga transmetimi dhe për mbrojtjen e shëndetit”, tha dr. Petliçkovski.

Sipas zëdhënësit të komisionit, Zlate Mehmedoviq, objektet shëndetësore janë vendet ku ka më shumë gjasa të transmetohet virusi, sepse ka persona të infektuar, ka simptomatologji, andaj duhet mbajtur maskat.

“Është e rëndësishme që të vihet maskë, në mënyrë që këtu të mos kemi një transmetim të virusit që do të rritet dhe të kemi rrezik të shtuar të transmetimit të virusit në këto dhoma. Të rriturit mbi 65 vjeç, veçanërisht ata në shtëpi pleqsh, ishin më të rrezikuarit gjatë këtij varianti omikron, ndaj duhet të jemi vërtet të kujdesshëm me ta në mënyrë që të mos çojmë në faktorë rreziku shtesë që mund të rrezikojnë shëndetin tonë. Ne e dimë gjendjen e transportit publik. Tani kemi një përqendrim të madh njerëzish në ambiente të mbyllura, ata janë afër njëri-tjetrit, maska ​​duhet të qëndrojë patjetër atje për një periudhë më të përdorimit. Këto janë arsyet kryesore që ne sot në Komisionin për Sëmundje Infektive i konsideruam si elemente të rëndësishme që nuk duhet t’i neglizhojmë sa i përket se kur ende të marrim vendim për vazhdimin e mbajtjes së detyrueshme të maskave”, shtoi dr. Mehmedoviq. (INA)

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey