Shekerinska dhe Burns do të nënshkruajnë sot marrëveshjen për të ashtuquajturat ligjet Leahy

Ministrja e Mbrojtjes Radmila Shekerinska dhe ambasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Kate Marie Burns, sot do të nënshkruajnë marrëveshjen mes dy vendeve, e cila mbështet respektimin e të drejtave të njeriut në funksionimin e forcave të sigurisë.

Marrëveshja buron nga të ashtuquajturat Ligjet Leahy, të cilat ndalojnë Departamentin e Shtetit të SHBA-së dhe Departamentin e Mbrojtjes të SHBA-së të ofrojnë ndihmë ushtarake, mbështetje, trajnime dhe ushtrime për njësitë ose individët e forcave të sigurisë nga vende të tjera për të cilat ka pretendime të besueshme për shkeljet e të drejtave të njeriut, dhe nuk është ndërmarrë asnjë hap për të ndjekur penalisht autorin apo autorët.

I emëruar sipas propozuesit të tij, Senatorit Patrick Leahy, ky instrument i mirënjohur amerikan praktikisht mundëson ndërprerjen e menjëhershme të ndihmës financiare të SHBA-së në rast të provave të besueshme të abuzimeve të të drejtave të njeriut nga njësitë ushtarake ose policore, ose anëtarët e shtetit marrës.

Nënshkrimi i Marrëveshjes Leihi, i planifikuar për mëngjesin e sotëm, është një tjetër shprehje e besimit të ndërsjellë në bashkëpunimin e mbrojtjes ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Shteteve të Bashkuara, i cili zhvillohet në kuadër të partneritetit strategjik dhe aleancës së NATO-s, duke afirmuar mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të njeriut. si vlerë themelore.në marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve.

LAJME TJERA
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey