Të gjithë flasin për maskat, por OBSH ka një tjetër zgjidhje nëse duhen mbajtur!

Një pretendim që po ndahet gjerësisht në mediat sociale se vendosja e maskave për një kohë të gjatë mund të jetë e rrezikshme “nuk është aspak e vërtetë”, ka thënë Organizata Botërore e Shëndetit.

Një artikull që publikon pretendimin u shfaq për herë të parë në internet në spanjisht, në fund të prillit. Ai po qarkullonte gjerësisht në vendet spanjolle, përpara se të shfaqej një përkthim në mediat angleze dhe në një site të lajmeve nigeriane.

Artikulli pretendonte se frymëmarrja e zgjatur ndërsa mbahet maska ​​çon në thithjen e dioksidit të karbonit, gjë që i bën njerëzit të kenë marramendje dhe privojn trupin nga oksigjeni.

Gjithashtu u pretendua se njerëzit duhet të heqin maskat ​​”çdo 10 minuta për të vazhduar të ndjehen të shëndetshëm”. Dr Richard Mihigo nga OBSH i tha BBC-së se këto pretendime në të vërtetë mund të paraqesin një rrezik për shëndetin.

Ai tha se njerëzit mund të ekspozohen ndaj ndotjes nëse i heqin maskat ​​për të marrë frymë. Ai shtoi se maskat e bëra sipas udhëzimeve të OBSH-së duhet të kenë dy ose më shumë shtresa leckash që të jenë efektive, dhe “duhet t’ju lejojnëë të merrni frymë normalisht dhe të parandaloni që grimcat e virusit të kalojnë”.

Rreziku i vetëm është për fëmijët nën dy vjeç, mushkëritë e të cilëve nuk janë zhvilluar plotësisht. Ata nuk këshillohen të veshin maska ​​shtëpiake./bota.al

Mundesia me shume...
Pamje me shume...
AlbaniaEnglishFrenchGermanItalyTurkey