Trajanov paraqiti iniciativë në Gjykatën Kushtetuese për të kundërshtuar ndryshimet në Kodin Penal

Kryetari i Lidhjes Demokratike (LD), Pavle Trajanov, ka dorëzuar sot iniciativë në Gjykatën Kushtetuese, e cila kërkon shqyrtimin e kushtetutshmërisë së ndryshimeve të fundit në Kodin Penal (KP), transmeton Portalb.mk. Iniciativa e Trajanovit ka të bëjë me ndryshimet në Kodin Penal, të cilat u miratuan në mënyrë të shpejtë në Kuvend në fillim të këtij […]

shtator 19, 2023 - 15:40
 0  5
Trajanov paraqiti iniciativë në Gjykatën Kushtetuese për të kundërshtuar ndryshimet në Kodin Penal
Pavle Trajanov, LD. Foto: Lidhja Demokratike

Kryetari i Lidhjes Demokratike (LD), Pavle Trajanov, ka dorëzuar sot iniciativë në Gjykatën Kushtetuese, e cila kërkon shqyrtimin e kushtetutshmërisë së ndryshimeve të fundit në Kodin Penal (KP), transmeton Portalb.mk.

Iniciativa e Trajanovit ka të bëjë me ndryshimet në Kodin Penal, të cilat u miratuan në mënyrë të shpejtë në Kuvend në fillim të këtij muaji, dhe të cilat ndër të tjera parashikojnë ulje të dënimeve për keqpërdorim të pozitës zyrtare dhe për bashkim kriminal.

Krahas kontestimit të ndryshimeve në Kodin Penal, kreu i Lidhjes Demokratike në nismën drejtuar Gjykatës Kushtetuese i kërkon Gjykatës, sipas detyrës zyrtare, një masë të përkohshme për shtyrjen e zbatimit të ndryshimeve në Kodin Penal deri në marrjen e një vendimi përfundimtar, sipas parashtrimit të iniciativës.

Në nismën për Gjykatën Kushtetuese, kreu i Lidhjes Demokratike tregon detyrimin që dispozitat kushtetuese për shtetin e së drejtës dhe ligjet të zbatohen njësoj për të gjithë, si dhe nevojën për të mbrojtur pronën shtetërore nga abuzimet nga mbajtësit e funksioneve publike.

Kujtojmë se ndryshimet në Kodin Penal, të cilat Qeveria i përcaktoi “fshehurazi” dhe Kuvendi i miratoi  në mënyrë eksprese pas procedurës së shkurtuar (me flamur evropian), dhe i nënshkroi presidenti Stevo Pendarovski, u botuan në “Gazetën Zyrtare” të datës 7 shtator 2023.

Ndryshimet lidhen me 38 nene të Kodit Penal, nga të cilët qeveria tha se 35 janë për përputhje me direktivat e BE. Ajo që shkaktoi një stuhi reagimesh negative në opinion është se ndryshimet përfshinin ndryshime në nenet që kanë të bëjnë me shpërdorimin e pozitës dhe kompetencave zyrtare (neni 353) dhe bashkim kriminal (neni 394). Me votimin, deputetët ulën dënimet e parashikuara për të dyja veprat, vendosën kufirin maksimal të dënimit dhe shfuqizuan një paragraf nga neni për shpërdorimin e pozitës dhe kompetencave zyrtare. Duke vepruar kështu, ata parashikuan vjetërsimin e mëhershëm të veprave kriminale.

Ndryshime të tilla ligjore VMRO-DPMNE-ja i kishte kërkuar në vitin 2018 në takimet e atëhershme të kryesisë së Zoran Zaevit dhe Hristijan Mickoskit, me qëllim të vjetërsimit të veprave të ish-funksionarëve të akuzuar nga Qeveria e Nikolla Gruevskit.